Мидарник Дълбока
се намира между Калиакра и с. Българево, в красивия Калиакренски залив, където е и разположена фермата за миди.
Посетителите на този миден ресторант могат да се насладят на приятната гледка от терасата, която е на самия бряг.Там за пръв път опитах " Миди по моряшки " и веднага ще ви споделя рецептата.
Необходими продукти
- 2 кг миди
- 6 стръка магданоз
- 2 глави кромид лук
- 1/2 бр. дафинов лист
- мащерка
- щипка бял пипер
- 1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
- 60 г масло
- 3 ч.л. (15 г) галета
Начин на приготвяне
Почистват се добре мидите , като отстраняват се отворените и повредените миди. Поставят се в тенджера и се сипва вода, колкото да ги покрие заедно с 4 стръка нарязан
магданоз, 1 глава ситно нарязан лук и подправките и се варят 2 минути на
силен огън. След това съда се разклаща силно и се вари в продължение на
6 минути, като от време на време се разклаща. Когато се отворят всички
миди, бульона се прецежда, а мидите се оставят на топло място. Ситно
нарязаната останала глава лук заедно с виното се поставя в съд и се
вари, докато обемът се намали наполовина, след което се прибавя 1 и 1/2
ч.ч. (300 мл) бульон от мидите, възварява се и се сваля от огъня. Сместа
се посипва с галета, добавят се маслото, 2 стръка нарязан магданоз и
мидите и се поставят в гювечета и се притоплят във фурната, колкото да се задушат.
Дуги рецепти с миди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар