От къде идва името Саганаки. Така се наричат ястията предлагани в съдове с две дръжки.
За приготвянето са нужни : миди, узрели домати, люта чушка, натрошено сирене, сушен риган и разбира се зехтин. Мидите могат да са с черупки или само ядки. В България има няколко мидени ферми, но с най-добро качество са мидите от Мидена ферма Дълбока. От там зареждат много елитни ресторанти от България и Румъния.
След тази малка забежка да се върнем към рецептата:
- 500гр. мидени ядки или 1кг. миди с черупки
- 1/4 чаша зехтин
- 2 зрели средни домата или 1 супена лъжица пюре разтворено в 1/2 чаша вода
- 2 супени лъжици риган
- 1 люта чушка
- 1/3 чаша натрошено сирене
- 1 чаена чаша бяло вино
Изпробвах и приготвих рецептата на индукционен котлон. Стана много бързо и невероятно вкусна. След това ги охлаждате и почиствате, като оставяте няколко с черупките за окраса. След това на силен огън в зехтина запържвате двата домата (настъргани или разтвореното във вода пюре) и лютата чушка. След като сместа заври намаляте котлона на среден огън и го оставяте да къкри докато течността се сгъсти. Добавяте мидите и леко разбърквате. Оставяте ги налко минути да се загреят и добавяте натрошеното сирене и риганът.
Прехвирляте ги в съд с две дръжки и ги сервирате горещи.
С мидите се сервират веднага с много хляб и Узо.
Така ще се прехвърлите на брега на модето в ресторанта на Мидена ферма Дълбока.
Няма коментари:
Публикуване на коментар