През лятото обикаляхме с мотори черноморското крайбрежие и попаднахме на един миден ресторант на брега на морето. И аз като ценител на мидените ястия си поръчах задушени миди. Бях очарован от тамошния готвач. Неговата рецепта няма как да науча ( нали всеки майстор готвач си има тайни съставки ), но реших да публикувам тази рецепта, която много наподобява на вкус тази от ресторанта.
Състав
500гр. пресни миди
За соса
2 чаени лъжици чесън, ситно нарязан
1 супена лъжица пресен корен от джинджифил, нарязан на ситно
1 чаена лъжица лютивка
1 супена лъжица сухо шери
1 супена лъжица светъл соев сос
2 супени лъжици тъмен соев сос
2 пресни червени люти чушки, ситно нарязани
3 супени лъжици пресен лук, ситно настърган
3 супени лъжици масло
свежи клончета кориандър, за гарнитура
Начин на приготвяне:
Прочистете миди. Изхвърлете всички миди, които не се затварят, когато ги почукате леко.
В тенджера или дълбок тиган поставете 5см. вода.
Поставете мидите и ги сложете на бавен огън, да се запарят за около 5 минути, Докато мидите се отворят .
Междувременно смесете останалите съставки за соса без маслото.
Загреите голям тиган на силен огън и разтопете маслото в него.
След като маслото е много горещо и започне леко да пуши изсипете смеските за соса.
Извадете мидите и ги поставете в широк съд. Изхвърлете всички миди, които не са се отворили.
Сосът се разбърква, след което се изсипва върху мидите.
Гарнирайте с пресни стръкове кориандър и сервирайте веднага.
Няма коментари:
Публикуване на коментар