четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Задушени миди

 През лятото обикаляхме с мотори черноморското крайбрежие и попаднахме на един миден ресторант на брега на морето. И аз като ценител на мидените ястия си поръчах задушени миди. Бях очарован от тамошния готвач. Неговата рецепта няма как да науча ( нали всеки майстор готвач си има тайни съставки ), но реших да публикувам тази рецепта, която много наподобява на вкус тази от ресторанта. 

Състав

        500гр. пресни миди

За соса

        2 чаени лъжици чесън, ситно нарязан

        1 супена лъжица пресен корен от джинджифил, нарязан на ситно

        1 чаена лъжица лютивка

        1 супена лъжица сухо шери

        1 супена лъжица светъл соев сос

        2 супени лъжици тъмен соев сос

        2 пресни червени люти чушки, ситно нарязани

        3 супени лъжици пресен лук, ситно настърган

        3 супени лъжици масло

        свежи клончета кориандър, за гарнитура

Начин на приготвяне:

    Прочистете миди. Изхвърлете всички миди, които не се затварят, когато ги почукате леко.

    В тенджера или дълбок тиган поставете 5см. вода.

    Поставете мидите и ги сложете на бавен огън, да се запарят за около 5 минути, Докато мидите се отворят .

    Междувременно смесете останалите съставки за соса без маслото.

    Загреите голям тиган на силен огън и разтопете маслото в него.

    След като маслото е много горещо и започне леко да пуши изсипете смеските за соса.

    Извадете мидите и ги поставете в широк съд. Изхвърлете всички миди, които не са се отворили.

    Сосът се разбърква, след което се изсипва върху мидите.

    Гарнирайте с пресни стръкове кориандър и сервирайте веднага.


Няма коментари:

Публикуване на коментар