петък, 19 октомври 2012 г.

Миди по Моряшки

Мидарник Дълбока

се намира между Калиакра и с. Българево, в красивия Калиакренски залив, където е и разположена фермата за миди.

 Посетителите на този миден ресторант могат да се насладят на приятната гледка от терасата, която е на самия бряг.


Там за пръв път опитах " Миди по моряшки " и веднага ще ви споделя рецептата.

Необходими продукти

  • 2 кг миди
  • 6 стръка магданоз
  • 2 глави кромид лук
  • 1/2 бр. дафинов лист
  • мащерка
  • щипка бял пипер
  • 1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино
  • 60 г масло
  • 3 ч.л. (15 г) галета

Начин на приготвяне

Почистват се добре мидите , като отстраняват се отворените и повредените миди. Поставят се в тенджера и се сипва вода, колкото да ги покрие заедно с 4 стръка нарязан магданоз, 1 глава ситно нарязан лук и подправките и се варят 2 минути на силен огън. След това съда се разклаща силно и се вари в продължение на 6 минути, като от време на време се разклаща. Когато се отворят всички миди, бульона се прецежда, а мидите се оставят на топло място. Ситно нарязаната останала глава лук заедно с виното се поставя в съд и се вари, докато обемът се намали наполовина, след което се прибавя 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) бульон от мидите, възварява се и се сваля от огъня. Сместа се посипва с галета, добавят се маслото, 2 стръка нарязан магданоз и мидите и се поставят в гювечета и се притоплят във фурната, колкото да се задушат.

Дуги рецепти с миди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар