четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Миди Саганаки

След отварянето на границите и безпроблемното пътувене в Гърция, все по-често на българската трапеза се появяват гръцки ястия и то най-вече от риба, миди, скариди, и други морски дарове. Това е обяснимо като се има в предвид, че Гърия е морска страна.

От къде идва името Саганаки. Така се наричат ястията предлагани в съдове с две дръжки.

За приготвянето са нужни : миди, узрели домати, люта чушка, натрошено сирене, сушен риган и разбира се зехтин. Мидите могат да са с черупки или само ядки. В България има няколко мидени ферми, но с най-добро качество са мидите от Мидена ферма Дълбока. От там зареждат много елитни ресторанти от България и Румъния.
След тази малка забежка да се върнем към рецептата:
  1. 500гр. мидени ядки или 1кг. миди с черупки
  2. 1/4 чаша зехтин
  3. 2 зрели средни домата или 1 супена лъжица пюре разтворено в 1/2 чаша вода
  4. 2 супени лъжици риган
  5. 1 люта чушка
  6. 1/3 чаша натрошено сирене
  7. 1 чаена чаша бяло вино
Ако мидите са цели, ги поставяте в тенджера с малко вода и ги запарвате докато се отворят. Тенджерите със съклен капак са много удобни за целта.
Изпробвах и приготвих рецептата на индукционен котлон. Стана много бързо и невероятно вкусна. След това ги охлаждате и почиствате, като оставяте няколко с черупките за окраса. След това на силен огън в зехтина запържвате двата домата (настъргани или разтвореното във вода пюре) и лютата чушка. След като сместа заври намаляте котлона на среден огън и го оставяте да къкри докато течността се сгъсти. Добавяте мидите и леко разбърквате. Оставяте ги налко минути да се загреят и добавяте натрошеното сирене и риганът.
Прехвирляте ги в съд с две дръжки и ги сервирате горещи.



С мидите се сервират веднага с много хляб и Узо.
Така ще се прехвърлите на брега на модето в ресторанта на Мидена ферма Дълбока.
  

Няма коментари:

Публикуване на коментар